Arhiva objava

Besplatna tura “Putovima Žive štrigarije”

07. svibnja 2019. | Novosti

Dragi Pićanci,

pridružite nam se na BESPLATNOJ petosatnoj turi “Putovima Žive štrigarije” i doživite Istru na potpuno drugačiji način. Vidimo se u što većem broju!

Preko integralnog prekograničnog kulturno – turističkog proizvoda u sklopu projekta “Živa štrigarija” (Interreg Hrvatska- Slovenija) organizirane ture s ciljanim skupinama organizirane su :

13. svibnja 2019. s početkom u 10:00 sati, a 24. svibnja 2019. u 16:30 sati. Organizirane ture provodile bi se s organiziranim autobusom.

ŽIVA ŠTRIGARIJA

TURA: Pazin – (Lindar) – Katun Lindarski – Žminj – slap Sopot – (Tupljak) – Pićan – Gračišče – Pazin

Satnica/program:

10:00 sati/16:30 – okupljanje ispred Kaštela u Pazinu. Kod Pazinske jame će se ispričati legenda vezana uz diva Bana Dragonju koji je natopio suhi kraj i stvorio tako današnju rijeku Dragonju.

10:30 – polazak iz Pazina ispred Kaštela s FILS busom (parkiran kod Spomen doma)

11:00 sati Katun Lindarski, križera – mjesto je na pola puta između Pazina i Žminja za koji se veže jedna Legenda o Štrigi i Krsnika.

11:45 Žminj – legenda kaže da je kod crkve sv. Mora, Orko, ili drugim imenom Mrak uzeo čovjeka i prenio ga preko rijeke Drage,koja je tada prolazila pokraj crkve.

12:30 sati slap Sopot – je mjesto povezano najčešće s bićima, najčešće vilama, koja su aktivna noću i aktivne do jutarnjeg kukurikanja nakon čega gube moć. Također vjeruje se da su stijene nosile, kako bi sagradile Arenu u Puli no pale na put u blizini slapa Sopot i sela Floričići. Tu su i Macmalići, dobri patuljci koji vole raditi nestašluke.

13:30 sati Pićan – legenda o Niceforu govori o tome kako su i zašto tadašnji stanovnici Pićna dobili svoj nadimak Trnoplesari. Govori se o tome da ih je biskup prokleo riječima: “Da bi ste vajka bosi po trnju plesali”!

14:30 sati Gračišće – ispred Crkve Majke Božje na Placu u Gračišću, točnije na njegovom vanjskom zidu na kamenim su blokovima zabijeni čavli, koje su prema pričanjima zabijale nerotkinje kako bi izliječile nerodnost.

15:00 sati Pazin – polazak za Pulu uz usputni razgled crkve sv. Mora (za one koji idu za Pulu).

Punktovi interpretacije baštine s intrpretatorima: Pazin, Katun lindarski, Žminj, Sopot, Pićan i Gračišće.

Autorica vizuala: Tina Dobrajc