Živa štrigarija – Živa coprnija

Živa štrigarija – Živa coprnija

INTERREG PROJEKT SLOVENIJA-HRVATSKA

„ŽIVA COPRNIJA – ŽIVA ŠTRIGARIJA“

 

Glavni je cilj ovoga projekta aktivno njegovanje bajoslovne baštine Pohorja i Istre kroz razvoj nekih novih kulturno-turističkih proizvoda:

  1. Ruta Putovima Žive štrigarije Pohorja i Istre
  2. Slikovnica „Priče Pohorja i Istre“
  3. Digitalni vodič
  4. Festival Štrigarija uživo
  5. Autohtoni suveniri

Detaljnije u LETKU!

Obrađivana područja Pohorje i Istra priznate su turističke destinacije čiji se turizam bazira uglavnom na sportskom (Pohorje) i morskom (Istra) turizmu. Posjetitelji su tako koncentrirani u većim sportsko-rekreacijskim odnosno središtima uz more. Posjet je vezan uz godišnja doba, dok je izvan sezone na oba područja nedovoljna ponuda. Istovremeno su oba područja bogata prirodnom i kulturnom baštinom, a povezuje ih jedinstvena bajoslovna baština, budući da pohorske šume i istarska unutrašnjost prema pričanju nude dom brojnim bajoslovnim bićima koja tvore osnovu za brojne priče – odraz prirode, ljudi i povijesti područja. One nude priliku za sadržajnu nadopunu ponude, čime bi istovremeno osigurali očuvanje ranjive nematerijalne baštine. Projekt će tako obuhvatiti sljedeće zajedničke izazove: područja u zaleđu Pohorja i Istre nisu dovoljno povezana s razvijenijim destinacijama, a postoji veliki potencijal da posjetitelje koji već dolaze u regiju, s inovativnim sadržajima i povezivanjem ponuđača također privučemo u posjet zaleđu; bajoslovna baština nudi potencijal za obogaćivanje sadržaja turističke ponude ali joj prijeti gubitak nezapisanih tradicija; premalo je znanja o učinkovitim metodama oblikovanja atraktivnih i inovativnih proizvoda na temelju nematerijalne baštine; turistički ponuđači imaju premalo znanja i svjesnosti o mogućnostima nadopuna ponude na osnovu bajoslovne baštine; lokalno stanovništvo i ostali dionici područja nisu dovoljno svjesni značaja jedinstvene bajoslovne baštine, kao ni sustavnog pristupanja njenom trajnom aktivnom očuvanju.

Projekt Živa štrigarija će se uhvatiti u koštac sa zajedničkim izazovom s razvojem inovativnog integriranog prekograničnog kulturno-turističkog proizvoda Živa štrigarija– Pohorja i Istre koji će nuditi inovativne načine doživljavanja područja prirodne i kulturne baštine, obogatiti ponudu šireg područja, u zaleđe Pohorja i Istre privući nove posjetitelje i tako stvoriti stimulativnu sredinu za razvoj i nova radna mjesta.

PARTNERI PROJEKTA:

Razvojno-informacijski centar Slovenska Bistrica (RIC)
Beletrina – Zavod za izdavačku djelatnost
Znanstveno-istraživački centar Slovenske akademije znanosti i umjetnosti (ZRC SAZU)
Etnografski muzej Istre (EMI)
Val kulture (VAK)
Općina Pićan

Poveznice:

Facebook stranica

Web stranica Žive štrigarije

Instagram