Zavičajno društvo “Matko Brajša Rašan” Pićan

Zavičajno društvo “Matko Brajša Rašan” Pićan

Ova Udruga – M.B. Rašan je ponovno osnovana 2014.g., a nastavlja se na raniju Udrugu osnovana još 1954.g. čiji je predsjednik bio učitelj Širola.

Za formiranje današnje Udruge, 22.11.2013.g. osnovan je Inicijativni odbor u sastavu: Lucijan Benković – predsjednik, Branko Ružić, Anđelo Slivar, Edo Benković i Lino Sergo. Prvi predsjednik Zavičajnog društva Matko Brajša Rašan u četverogodišnjem mandatu bio je Lucijan Benković. Danas funkciju predsjednika obnaša Branko Ružić, a tajnik Udruge je Kristijan Žgaljardić.

Zavičajno društvo Matko Brajša Rašan nosi časno ime našeg znamenitijeg glazbenika – skladatelja, melografa. Bio je značajna osoba Hrvatskog narodnog preporoda u Istri, u drugoj polovici 19. i početkom 20.st. Rođen je u Pićnu 18. prosinca 1859. g., a umro u Zagrebu 6. Rujna 1934.g. Nadjevak Rašan si je dodao po rijeci Raši koja teče u podnožju Pićna. Autor je preko 350 skladbi, a najpoznatija mu je svečana „Krasna zemljo Istro mila“, od 2002.g. zvanična himna Istarske županije.

Osnivanje ove udruge pokrenula je grupa građana porijeklom s područja Općine Pićan, motivirana željom i namjerom da organizirano pojedinačno ili grupno dade svoj doprinos kulturnom i svekolikom razvoju i prosperitetu male općine istočne Istre čije je središte bio povijesni gradić Pićan, kao višestoljetno sjedište nekadašnjem Pićanske biskupije.

Cilj Društva Matko Brajša Rašan, je istraživati, otkrivati, bilježiti i opisivati, označavati i dokumentirati i njegovati bogatu povijesnu baštinu, kulturu življenja i narodnih običaja na prostoru povijesne Pićanske biskupije. Svojim djelovanjem Zavičajno društvo M. B. Rašan, promovira Pićan i Pićanštinu kroz raznolike oblike javnih manifestacija pićanskoj, istarskoj i svekolikoj javnosti.
Za rad udruge je donesen višegodišnji program, a u prvi plan je postavljeno istraživanje i proučavanje prošlosti posebno naše najznamenitije ličnosti – Matko Brajša Rašana.

U povijesti je Matko Brajša Rašan bio dosta zanemarivan, rijetko je tu i tamo bio napisan po koji članak, tako da se došlo do konstatacije i potrebe da se na jednom mjestu sveobuhvatnije, cjelovitije i sustavnije obradi život i djelo poznatog skladatelja. S obzirom na navedeno, rodila se ideja o pisanju monografije, za što je pripremljen projekt čiju je vrijednost prepoznala i sama Županija te je u tu namjenu dodijelila bespovratna sredstva.

Povodom obilježavanja 160.-te obljetnice rođenja Matko Brajša Rašana, koje se održalo u 2019. godini, istoimeno Zavičajno društvo, ostvarilo je svoje ambiciozne ciljeve koji uključuju, između ostalog: izradu Monografije M. B. Rašana i digitalizaciju opusa skladatelja, a pokrenut je postupak postavljanja spomen ploče Matku Brajši Rašanu u Zagrebu.

Ujedno je djelovanjem aktivnih članova Udruge, ponovno postavljena i obnovljena ranije srušena kapelica u Zajcima. U obližnjoj Sv. Katarini podignuta je spomen ploča Mons. dr. Boži Milanoviću – preporoditelju.

Kontakt osobe:

  • Branko Ružić, predsjednik udruge
  • Kristijan Žgaljardić, tajnik udruge, br. mobitela: 091/9346-180