8 Slap Sopot

8 Slap Sopot

Slap Sopot je dio vodotoka sa zanimljivom bio raznolikošću, te mnoštvu biljnih i životinjskih vrsta koja obitavaju na njegovom području kao što su jelenak i veliki vodenjak, a u njegovoj okolici mogu se pronaći veprovi, puhovi, lasice, lisice, jeleni i srne, ptice poput sove, ćuka, vrapca i slično. Slap Sopot je jedan od najljepših slapova u Istri, visok 24.5 m, koji oduševljava svojom tirkiznom bojom jezerca u podnožju. Uz slap postoje 2 vidikovca: staroslavenskog boga Peruna, koji je kao vladar neba, na poziciji odmah iznad slapa te vidikovac njegove žene, božice plodnosti i zaštitnice žena – Mokoš, koji se nalazi na polovici spusta sa zapadne strane prema jezercu. Njezina pozicija je uvijek bila na razmeđi zemlje, podzemlja (bog Veles) i neba (bog Perun). Zbog svoje neodlučnosti, zimi je živjela u podzemlju, a u proljeće na nebu.

Za spuštanje do dna slapa je potreban oprez, na stazi postoje 2 špage koje olakšavaju spuštanje strmim dijelom po stijeni, no svakako, trud se višestruko isplati.

Ono što područje oko slapa čini još posebnijim je Višestoljetni most – izgrađen u Napoleonovo vrijeme kao glavna poveznica okolnih sela sa Pićnom. Voda je više puta oštetila ovaj most, no mještani su ga uvijek iznova obnavljali. Posljednja obnova bila je 1953. godine. Nedaleko je i stol sa klupama za odmor ili piknik, a nakon ove točke možete izabrati hoćete li se vratiti u Pićan istim putem, ili alternativnim povratkom kroz šumski put koji sadrži dodatni informativni sadržaj i predivan pogled na vizure ruralnog krajolika.

 

Pozicija uz slap Sopot, dio vodotoka sa zanimljivom bio raznolikošću, te mnoštvu biljnih i životinjskih vrsta koja obitavaju na njegovom području kao što su jelenak i veliki vodenjak.+

 

 

 

 

Upravni odjel za turizam

Turistička zajednica središnje Istre