Arhiva objava

Ljetne radionice za djecu u organizaciji Centra za nematerijalnu kulturu Istre i Općine Pićan

07. rujna 2020. | Novosti

Ljetne radionice za djecu u organizaciji Centra za nematerijalnu kulturu Istre i Općine Pićan osmišljene su s ciljem da djeca kreativno i edukativno provedu svoje slobodno vrijeme ljeti upoznajući nematerijalnu kulturnu baštinu Istre.

Na neki su način ove radionice i logičan slijed izložbe i knjige Tradicijska znanja i umijeća: nematerijalna kultura Istre na nacionalnoj i UNESCO listama.

Radionice su podijeljena u četiri cjeline:
Nematerijalna kulturna baština Istre – IGRE
Nematerijalna kulturna baština Istre – PREHRANA
Nematerijalna kulturna baština Istre – PRIPOVIJEDANJE I STANOVANJE
Nematerijalna kulturna baština Istre – GLAZBA I PLES

Kroz radionicu o igrama učesnike upoznajemo s dvije igre koje su na nacionalnom registru nematerijalne kulturne baštine a to su: Konjička igra Trka na prstenac i Tradicijska pučka igra pljočkanje putem video materijalna. Djeca uče igrati igre rukama poput: kamen, škare i papir, moru đaponeze, pet kamenčića; igre rukama i vunicom; igre poput brojalice s prstićima; te ostale dječje igre u pokretu boje, žandari i lopovi, pendolo, bzz-bzz/pike pake. Zaigrat ćemo boće na mjesnom boćarskom igralištu /zjogu s evropskom prvakinjom u boćanju iz Svetog Petra u Šumi, Tanjom Grubišom.

Radionica o prehrani tematizirati će dva fenomena na listama a to su: Umijeće pripreme tradicijske slastice Pazinski cukerančići i Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelu zaleđa. Isprobati će se cukerančići a mediteransku prehranu prezentirati će djelatnici općine Pićan, CENKI-ja, te djeca. Pripremati će se hrana koju rasta u vrtovima i njivama te voćke i prerada voćaka, također i bezalkoholna biljna pića. U ovoj je radionici cilj i potaknuti na aktivno sudjelovanje u očuvanju nematerijalnu kulture i lokalnu zajednicu kao i međugeneracijsko zbližavanje i zajedničko sudjelovanje u aktivnostima. Polaznicima su svoja kulinarska umijeća predstavile djelatnice općine Pićan pročelnica Martina Bilić i viša stručna suradnica za prostorna planiranje i gradnju, Ivana Tončić, te nam je pazinske i pićanske cukerančiće poslala Mirjana Ban stručna suradnica za koordinaciiju poslova općinskog Načelnika i općinskog Vijeća. Tako su mali Pićanci naučili od Martine kao se od pomidora dobije salsa ali i što sve radi pročelnica, a od Ivane kako od krek dobiti marmeladu ali i kako se planira gradnja u Pićnu. Svi smo skupa kušali i salsu i marmeladu i cukerančiće, ali i kuhanu i sirovu mrkvu te krastavce i dunju, tukli smo orihe, mendule, lišnjake i pinjole. I tako učili o mediteranskoj prehrani.

Treća se radionica odnosi na pripovijedanje i stanovanje. Kroz pripovijedanje u živo osvjestit ćemo različitost lokalnih govora te razgovarati na labinskoj skupini govora odnosno labinskoj cakavici koja je najmlađi fenomen na nacionalnoj listi nematerijalne kulture. Ostale govore Istre koji se nalaze na nacionalnoj listi: Žminjski govor i Istrorumunjski govori (vlaški i žejanski) slušati će se na audio i video materijalu. Naučili smo i jednu riječ na istrorumunjskom i tako i sami postali nositelji nematerijalne kulturne baštine i sačuvali smo barem jednu riječ od zaborava. O stanovanju učiti ćemo upoznajući kuće u Pićnu, one manje i više ruševne, jednokatnice te dvokatnice s vanjskim i unutarnjim stepenicama kao i karakterističnu terasu – baladur/balidur. Razgovarat ćemo s majstorima od kamena, i govoriti o suhozidnjoj gradnji učiti o zidovima i kažunima te upoznati fenomen Umijeće suhozidne gradnje. Od zanimljivosti imali smo i gosta, tajnog gosta. Koji je pripovijedao štorice koje je njegov nono, također vrsni pripovjedač pripovijedao i njemu ali i cijelom selu. Učesnici su se i sami okušali u pripovijedanju.

Kao zadnja radionicu o ovom ciklusu osmislili smo radionicu o tradicijskoj glazbi i plesu. Naučit ćemo prepoznavati Dvoglasno pjevanje tijesnih intervala Istre i hrvatskog Primorja, Glazbenu praksu violine i bajsa i Bitinadu. Gost glazbene radionice bio je Zoran Karlić i KUD Ivan Fonović Zlatela iz Kršana.

Svi učesnici za kraj radionice dobili su knjigu Živa štrigarija Pohorja i Istre – o narodnoj predaji.

Radionice su imale za cilj sadržajno, odgojno i obrazovno obogatiti ljeto djeci na Pićanštini. Centar za nematerijalnu kulturu Istre osmislio je radionice kako djecu upoznati sa svim fenomenima nematerijalne kulture Istre koje se nalaze na nacionalno i UNESCO listama i to naravno praktično u akciji, kroz igru – igrali smo se, ples i glazbu i svirali smo i plesali i slušali, kroz govore i pripovijedali i razgovarali i učili nove riječi, kroz prehranu jeli i pripremali hranu, učili smo i suhozidnoj gradnji. Možda najvažnije naučili smo i da smo mi sami nositelji nematerijalne kulture i da je to baš zabavno i važno u ovo tako materijalno vrijeme.