Arhiva objava

Obavijest za stipendiste

28. veljače 2024. | Odgoj i obrazovanje

Obavještavamo sve stipendiste Općine Pićan da je Općinsko vijeće Općine Pićan na sjednici održanoj 27. veljače 2024.g. usvojilo Odluku kojom se utvrđuje izuzimanje od primjene odredba članka 26. stavka 5. Pravilnika o stipendiranju Općine Pićan („Službene novine Općine Pićan“ br. 11/22, 13/23), iznimno za školsku odnosno akademsku godinu 2022./2023., na način da se za stipendiste koji nisu ispunili svoju obvezu iz stavka 2. članka 26. sankcija neće provesti, što znači da im neće biti uskraćena isplata stipendije za svibanj i lipanj 2024. godine, ukoliko sudjeluju u ekološkoj akciji u organizaciji Općine Pićan u travnju ili svibnju 2024. godine. O konkretnim detaljima ekološke akcije, stipendisti će naknadno biti obaviješteni i pozvani na sudjelovanje.

Nedvojbeno nam predstavlja zadovoljstvo izdvajati sredstva kako bismo, u okviru naših mogućnosti, olakšali školovanje učenika i studenata. Podsjetimo, 2021. godine je studentska stipendije povećana s dotadašnjih 500,00 kn na 750,00 kn mjesečno, a 2023. godine je povećana na 120,00 eura mjesečno, dok je 2021. godine učenička stipendija povećana sa 150,00 kn na 300,00 kn mjesečno, dok je 2023. godine povećana na 50,00 eura mjesečno. Ukupno godišnje izdvajanje za stipendije iznosi nešto manje od 60.000,00 eura, što ne uključuje nagradne stipendije, za koje smo u 2023.g. izdvojili 7.067,40 eura za 17 učenika i studenata s najboljim rezultatima. Osim toga, 37 učenika i studenata koji su postigli zapažene uspjehe na natjecanjima, nagradili smo boravkom u adrenalinskom parku „Glavani“.

Posebno želimo napomenuti da cilj odredbe članka 26., koja govori o tome da stipendisti imaju mogućnost sudjelovanja u organizaciji i provedbi Općinskih manifestacija i drugih aktivnosti, na način da su obvezni odazvati se na poziv Općine za sudjelovanje u organizaciji i provedbi Općinskih manifestacija ili drugih aktivnosti najmanje jednom godišnje, nije sankcioniranje nesavjesnih stipendista, već u tome da se učenici i studenti uključe u društveni život zajednice, da svojim doprinosom stvaraju pozitivno okruženje i da osvijeste svoju pripadnost Općini. Smatramo bitnim napomenuti i to da se ne radi o volontiranju bez naknade, već o radu za koji stipendisti dobiju plaću, kao što je to slučaj u svakom uobičajenom radnom odnosu.

Od 72 stipendista, njih 44 je podnijelo prijave za rad na manifestacijama i time ispunilo obvezu iz članka 26. Pravilnika o stipendiranju, dok je njih 28 neprijavljenih. To znači da čak 28 stipendista ne prati Općinu putem web ili Facebook stranice. Naravno, sasvim je moguće da i prate, ali im je obavijest jednostavno promaknula, ljudski je da se pogreške događaju. Od njih 44 koji jesu poslali prijave, također znamo da je moguće da nisu pratili osobno, već su to učinili njihovi roditelji za njih. Naravno, i to je u redu. Ovim putem želimo izraziti veliko zadovoljstvo svima onima koji su nam se javili, a posebno želimo zahvaliti svakome od 16 stipendista koji su sudjelovali u organizaciji i provedbi manifestacija – Vaš nam je trud i angažman bio od velikog značaja!

Općina Pićan u svom radu i postupanju ima na umu održivost zajednice, koja je potpuno nemoguća bez sudjelovanja mladih u javnom životu. Kroz godine imali smo prilike svjedočiti tome da se naši mlađi sumještani rijetko uključuju u naše aktivnosti, pa čak i da rijetko komuniciraju s nama, te smo na ovaj način htjeli doskočiti „jazu“ koji je nastao, tako da ih potaknemo da razmišljaju o društvu, da se uključuju u zajedničke aktivnosti koje nas povezuju i stvaraju odnose – na ovoj našoj lokalnoj razini. Prečesto čujemo priče o tome kako se netko odselio u drugi grad ili državu, što je potpuno opravdano, da ne budemo krivo shvaćeni, svatko ima apsolutno pravo donositi vlastite odluke i to u nikakvom smislu ne osporavamo niti osuđujemo, već nam je želja da oni koji odluče ostati na našoj Općini (ili se odluče vratiti) znaju da su dijelom zajednice koja ih prihvaća, podržava i želi stvoriti najbolje moguće uvjete za život. Mišljenja smo da je osjećaj pripadnosti zajednici važan dio kvalitetnih životnih okolnosti.

S time na umu, pokrenuli smo i program dualnog stipendiranja koje otvara mogućnost pronalaženja adekvatne radne snage za poduzetnike i obrtnike koji su u potrazi za istom, te pruža dodatan izvor prijeko potrebnih financijskih sredstava za stipendiste, kao i sigurno zaposlenje nakon završenog školovanja. Nažalost, od 21 prijave za stipendije koje smo odobrili ove školske/akademske godine (a stipendije se odobravaju svim učenicima i studentima koji podnesu svoje prijave), samo su 2 učenika i 1 student izrazili zainteresiranost za dualno stipendiranje. S druge strane, bilo je i samo troje poduzetnika/obrtnika koji su ponudili svoje stipendije stoga je izbor za stipendiste doista bio skroman. Nadamo se da će zainteresiranost za dualno stipendiranje s godinama postati izraženije. Neovisno o tome, iznimno nam je drago da je jedno dualno stipendiranje ove godine ipak ostvareno, na trostruko zadovoljstvo svih uključenih.

Nakon svega, dragi stipendisti, da zaključimo – nadamo se da Vam ova „kazna“ nije ostavila gorak okus u ustima, već da Vas je potaknula na razmišljanje o tome iz kojeg razloga je uvedena. Nije zbog sankcioniranja, niti je zbog „izrabljivanja“ radne snage, već zbog poticaja da se zajedno s nama uključite u stvaranje održive kvalitete života na ovom prostoru kojeg nazivamo domom – na mali, ali za nas, vrlo važan način.