Arhiva objava

Održan edukativan program Centra za nematerijalnu kulturu Istre “Vodi me na put”

28. svibnja 2021. | Kultura i turizam

Prekjučer je na šterni ispred Osnovne škole Vladimira Nazora- Područne škole Pićan održan edukativni program „Vodi me na put“ Centra za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre- Centro per la cultura immateriale dell’Istria del Museo Etnografico dell’Istria (CENKI-CECII). Polaznici programa bili su učenici od 1. do 4. razreda pićanske škole s učiteljicama Đurđicom Matuhinom i Jasminom Vretenar Zulijani, a kroz program su ih vodili Mario Buletić, viši kustos Etnografskog muzeja Istre i Nuša Hauser, viša kustosica dokumentaristica. Pridružile su se i ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora Nada Peršić i Marina Rade, školska knjižničarka.

Program “Vodi me na put” osmišljen je za obilježavanje Svjetskog dana pripovijedanja koji se od 1991. godine održava na svim kontinentima izuzev na Antarktici, na sjevernoj Zemljinoj hemisferi na proljetni ekvinocij, na južnoj na jesenski, a CENKI ga niz godina dočekuje s učenicima i učiteljicama Osnovne škole Vladimira Nazora- Područne škole Pićan. Svake godine cijeli se svijet na taj dan posvećuje jednoj temi, a ova posljednja, koja je zbog pandemije izostala s našeg kalendara, bila je Putovanja. Zato što je preskočena mi smo krenuli “na put” ovaj put. Razgovarali smo o utjecaju Covida-19 na putovanja, pitali se zašto putujemo, kako putujemo i kamo putujemo. Dotaknuli smo se najpopularnijih putopisa i putovanja, potražili ih u usmenoj književnosti, pa i pročitali jedno, stanovnicima Pićna posebno blisko putovanje- ono iz Legende o sv. Niciforu, odnosno Legende o trnoplesarima.

Posebno smo se osvrnuli na recentne produkcije i inicijative Etnografskog muzeja Istre koje su tematizirale putovanja, poput izložbe o putujućim trgovcima, a govorili smo i o Zbirci suvenira i inicijativi sakupljanja predmeta za razvoj te zbirke koja je u tijeku. Učenici su tako donijeli svoje predmete sjećanja i one svojih roditelja. Neke su odlučili pokloniti u trajno čuvanje muzeju, a s nekima su nas htjeli upoznati. Svako je od njih podijelio svoje sjećanje o svojem suveniru i tako doprinio temi Putovanja.
Cilj ovog programa bio je upoznavanje učenika s općim pojmovima nematerijalne kulture Istre, s naglaskom na teme: putovanja i puta u usmenoj književnosti; putopisa; putovanja u kontekstu kulture svakodnevice (putovanja danas) i osobnih sjećanja. Kroz interaktivne razgovore i edukativne elemente upoznavanja novih sadržaja, pojmova i njihova stručnog tumačenja, učenike se na ovaj način motivira na promišljanje putovanja i putopisa. Nadalje, potiče se njihovo sjećanje na putovanja koja su doživjeli, umijeće pripovijedanja, kao i novo iskustvo promatranja predmeta sjećanja/suvenira. Posljednji je moment važan i zbog toga što se jasnije povezuju (neodvojive) spone između materijalne (suvenir kao memorabilia) i nematerijalne kulture (sjećanje na put i pripovijedanje puta). Program je bio dokumentiran audiovizualnim alatima kako bi sjećanja i pripovijedanja učenika doprinijelo razvoju dokumentacijskih fondova CENKI-ja i EMI-ja.

Dodajmo na koncu da ove godine Centar za nematerijalnu kulturu Istre slavi deset godina od svojeg osnutka i priprema obljetničko slavlje u svojoj središnjici u Pićnu. Detaljan program i termin biti će objavljeni na vrijeme.

Centar za nematerijalnu kulturu Istre
Pićan