Arhiva objava

Osvrt na 15. festival LegendFest 2022.

12. kolovoza 2022. | Kultura i turizam

LegendFest je oduvijek predstavljao jedan, za našu Općinu, veoma važan festival. To je jedinstveni događaj koji se kao takav ne nudi nigdje drugdje u Istri nego upravo tu kod nas u Pićnu, a godinama okuplja veliki broj ljudi. Stoga, iznimno nas veseli da smo ove godine, zajedno sa Udrugom Val kulture ponovno bili u mogućnosti, i bez ograničenja, organizirati jubilarni 15. LegendFest u Pićnu, koji se održao posljednju subotu u srpnju, točnije 30.07., te se radujemo svim budućim događajima takvog karaktera, koji okupljaju Pićance i daju nam priliku biti dobrim domaćinima koji itekako imaju što pokazati. Posjetitelji su bili iz cijele Istre, susjednog Kvarnera pa sve do Zagreba. Ove je godine festival trajao samo jedan dan, ali je imao veoma bogati program. Tema ovogodišnjeg LegendFest-a bila je Božanski boj, a nastupali su glumci, glazbenici i umjetnici iz svih područja stvaralaštva. Valja napomenuti da je bila provedena i prodaja majica sa motivima ovogodišnje tematike festivala te organizirano jahanje za djecu, čiji se sav ukupni sakupljeni prihod namijenio u humanitarne svrhe. Na festivalu je na razne načine bilo uključeno i lokalno stanovništvo, te se kao i ovaj dugi niz godina međusobno odvijala interakcija izvođača i velikog broja posjetitelja, od kojih su najviše djeca za koje je prvenstveno festival i namijenjen.

Na ukupno 18 lokacija unutar i izvan starogradske jezgre Pićna posjetitelji su imali prilike vidjeti demonstraciju starih zanata u sklopu Legendsajma, izložbu vizuala Legendart i Legendexpo uz prikazivanje filma od cjelokupnih 15 godina festivala, bogati program predstava, scenskih izvedbi, glazbeno scenskih izvedbi i koncerata, radionica i predavanja. Posjetitelji su uživali u srednjovjekovnom kampu uz inkviziciju vještice Mare, viteškim borbama i performansu lopova, zvucima davnine, zmaju z Učke gore sa vilama i patuljcima, predavanju o svakodnevici kroz prizmu narodnih predaja i legendi Pićanštine, maloj školi čarobiranja, radionici travama i izradi napitaka, radionici izrade diplica, oslikavanju lica, znanstvenim pokusima za djecu, izradi istarskog tradicijskog glazbala nonole, izradi i puštanju letećih zmajeva, božanskom boju, interaktivnom pričanju priča o divojki i zmaju, vođenoj turi o koracima pićanske prošlosti, komediji o istrijanskim navadama, pripovjednoj predstavi plesom uz vjetar te multimedijalnoj plesnoj predstavi o božici Ladi, žongliranju vatrom i audiovizualnom performansu, te prigodnim koncertima glazbenog sastava Plet te poznate glazbenice Elis Lovrić i kreativnog dua GorrMarr Gorana Farkaša i Marijana Jelenića uz elektroniku po istrijanski.

Uz sve nabrojeno, bile su tu i razne umjetničke instalacije kao uređenje vanjskog i unutarnjeg prostora po cijelom Pićnu, te animatori u tematskim kreacijama za prezentaciju pravog mitskog okruženja i ukupni doživljaj festivala.

U nastavku možete pogledati neke od fotografija sa ovogodišnjeg LegendFest-a, ukoliko niste bili u mogućnosti doći na festival, ili ukoliko se samo želite prepoznati na fotografijama i prisjetiti nekih od mističnih legendarnih trenutaka.

Nakon zanimljivog, zabavnog i veoma posjećenog festivala LegendFest, pozivamo Vas na proslavu dana Općine odnosno na tradicionalnu manifestaciju „Rokova“ koja će se održati ove nedjelje 14.08. u Pićnu gdje će biti bogati kulturno-umjetnički, sportski, te zabavni program za djecu i odrasle, a u večernjim satima za dobar provod pobrinut će se Mejaši i Lucky band.

Dobrodošli!