Arhiva objava

PetiVina – jagode i vina u subotu 25. svibnja u Pićnu

21. svibnja 2024. | Novosti

DOŽIVITE HARMONIJU OKUSA U VIŠESTOLJETNOJ HLADOVINI PIĆANSKOG PARKA!

Vinari su spremni podijeliti s vama svoje rezultate, a Pićonci skrivene priče poluotoka, onog ljudskog i onog nadnaravnog, poetskog i mitskog. Jer što doživljavate ispijanjem vina u višestoljetnoj hladovini pićanskog parka? Harmoniju okusa, savršenstvo kombinacije Dionizijeve kapljice i proljetne kraljice – jagode! Smotra je to domicilnog stanovništva prožeta kapima znoja, truda i strasti ondje gdje je priroda oduvijek bila naklonjena poljoprivredi, a ljudsko umijeće veliko. Manifestacija PetiVina jagode i vina na programu je u subotu 25. svibnja od 18.00 sati u parku podno drevnih bedema Pićna.

Potpis organizaciji manifestacije daje Općina Pićan, a razloga za to ima više. Još u 17. stoljeću putopisac Valvasor ističe vina ovoga kraja te izrazito gostoljubive i prijazne domaćine. I sudbina sv. Nicefora, prvog pićanskog biskupa i zaštitnika mjesta isprepletena je legendom i odlukom mjesnih vinogradara. Iako im je sv. Nicefor ponudio izvore pitke vode, Pićoncima je trebala drača koju kasnije koriste u svojim vinogradima. A kad smo već kod biskupije – pretpostavlja se da je broj pet u korijenu imena Pićna (Petina, Petinium) označavao petu biskupiju na svijetu pa je „petica“ simbolično dana i samoj manifestaciji.

Tako je nastala PetiVina, mozaik različitih sorti vina i tehnika pripreme koje zainteresiranima prezentiraju afirmirani vinari. Novost je ove godine sudjelovanje i ocjenjivanje proizvođača vina „bez etikete“. Ovo je ujedno i poziv svim vinarima s područja Pićanštine i šire na sudjelovanje. Ocjenjivanje će na dan manifestacije provoditi profesionalni vinari u jednoj te posjetitelji u drugoj kategoriji. (Vina je moguće predati u četvrtak 23. i petak 24. svibnja u Općini Pićan od 7.00 do 15.00 sati ili na dan manifestacije u subotu 25. svibnja od 13.00 do 15.00. Više informacija možete pronaći na internetskoj stranici Općine Pićan i na Facebook stranici Šćorice.)

Želja je smotrom okupiti ljude, proizvođače i ljubitelje dobre kapljice, jednako važne i vrijedne, njihovo zbližavanje i veličanje rada. Priroda ovdje pogoduje i uzgoju jagoda, pa će ovo voće kao i proizvodi od jagoda biti ponuđeni posjetiteljima u raznim kombinacijama. Svaki 15. kupac degustacijske čaše dobiva i košaricu jagoda. Uz prethodnu prijavu, ljubitelji umjetnosti i vina harmoniju okusa mogu prenijeti na platno na radionici „wine & paint“. Isprepletenost legendi doživite osluškujući program „Rastrepuhi povidivaju – usmeno pripovijedanje istarskih narodnih priča“ Kazališne družine „Rastrepuh“ iz Pazina. Prepustite se osjetilima jer kroz slatku vas priču svojim glazbenim nastupom vode Karla Levak i Valnea Bulić Neya. Nastupat će i Pićonske mažoretkinje. Iste večeri u pićanskom Centru za nematerijalnu kulturu Istre otvara se izložba Etnografskog muzeja Istre „Sopelica – metamorfoze“.

I zaključno: vino hrani dušu, a ništa ne uzima. Vino ne dijeli, svi ga piju iz istog razloga – da se opuste. Možemo ga poistovjetiti s manifestacijom i lokalnim podnebljem. I sam načelnik Općine Dean Močinić kaže: „Pićan je odredište za posjetitelja koji žudi za smirenjem i stajanjem kazaljki sata.“ A vino opušta, briše stres, zbližava prijatelje. Jer vino je, tehnički gledano, napravljeno od voća. I Dioniz je u grčkoj mitologiji bog vina i voća, ali i lijepih žena. A što je lijepo – i Bogu je drago!

I zato utopite svoja nepca; bezbroj je mogućnosti za uživanje u ovogodišnjoj manifestaciji PetiVina – jagode & vina – u nijansama boja, okusa i mirisa vina s etiketom i onih obiteljskih, s jedinstvenom pričom u kombinaciji s jagodama. I to u najljepšem parku hladovine, u Pićnu.

Više informacija o manifestaciji možete pronaći i na Facebooku: https://www.facebook.com/events/970160557669007/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[]%7D