Arhiva objava

Poziv izvođačima za prijavu programa za Petivinu i Dan Pićanaca 2018.

21. ožujka 2018. | Kultura i turizam, Natječaji

POZIV IZVOĐAČIMA ZA PRIJAVU PROGRAMA ZA PETIVINU I DAN PIĆANACA 2018. GODINE

3. lipnja 2018. godine (nedjelja)

Prvog vikenda u mjesecu lipnju održati će se manifestacija Petivina koju već 12 godina organizira Općina Pićan. Ove godine odlučili smo manifestaciju podijeliti na dva dana kako bismo dali naglasak Danu Pićanaca i Trnoplesarima.

Prvog dana, u subotu, 02. lipnja 2018.g., održati će se smotra vina bez ocjenjivanja kroz degustaciju vina renomiranih vinara. Vinari svoja flaširana vina izlažu na starim drvenim bačvama koje koriste umjesto stolova. Izlagači dolaze iz različitih dijelova Istre. Osim toga, održat će se pjesnička večer za učenike osnovnih i srednjih škola čiji učenici pišu na pićanskome mjesnome idiomu te za osobe starije od 19 godina koji su iz Pićna ili pićanskih korijena te pišu na pićanskome mjesnome idiomu. U zabavnome dijelu programa predviđen je nastup predgrupe, zatim će nastupiti Učiteljice i DJ.

Petivina je dan kada se tradicionalno sastaje udruga „Trnoplesari“ koju čine stanovnici Pićna i pićanski iseljenici. U nedjelju, 03. lipnja 2018.g. će članovi udruge „Trnoplesari“ održati znanstvenu konferenciju pod nazivom „Prijatelji trnoplesara o pićanskoj povijesti i kulturi“, na kojoj će sudjelovati renomirani znanstvenici. Tog drugog dana manifestacije predvidjeli smo i novi kulturno-turistički događaj kojim bismo htjeli obogatiti našu ponudu i zabavni program za lokalno stanovništvo i turiste, a sve u cilju razvoja kulturnog turizma u Pićnu i središnjoj Istri.

Ovim putem traže se kreatori kulturno-turističkih proizvoda koji će izvesti program kojim bi se oživjela i predstavila posjetiteljima legenda o trnoplesarima i Sv. Niceforu: putovanje pićanskog župnika i osnivača biskupije Svetog Nicefora k Papi/akvilejskom patrijarhu, te kojim bi se oživio Pićan iz 524. godine, odnosno kasna antika. Naime, župnika su njegovi Pićanci optužili da je živio u grijehu sa svojom nećakinjom, jer je živio s njom pod istim krovom. S obzirom na to da su Pićanci Nicefora tužili papi za njegov grijeh, Nicefor je osjetio potrebu da krene na put prema Papi kako bi se opravdao. Put je bio dalek i Sveti Nicefor se dobro namučio. Na put je krenuo s magarcem, a ožednio je negdje oko Gračišća, gdje je lupio po stijeni te je nastao izvor. Međutim, putovanje se isplatilo jer je Papa potvrdio da je Nicefor nevin. Biskup je umro u Rimu/ Akvileji očajan što se neće vratiti u rodni kraj te prokleo je Pićance riječima: „Da biste zauvijek bosi po trnju plesali!“, zbog čega su Pićanci dobili nadimak, trnoplesari.  Prije smrti je oprostio Pićancima i u oporuci napisao da mu se odsječe desna ruka. Kako je balzamirana, Pićanci ju zovu „zlatna ruka“. Čuva se u Pićnu iza oltara svetih moći i izlaže na spomendan svetoga Nicefora 30. prosinca.

Program je potrebno izvoditi na engleskom i na pićanskome. Pružatelj usluge mora animirati lokalno stanovništvo da se uključi u realizaciju programa. Stanovnici sami biraju način uključivanja i je li to rad na  prijevodu, postajanje statistima ili pak ponuditeljima gastro ponude kasne antike pićanskoga područja te prehrane specifične za područje Pićna.

Ukoliko imate znanja i iskustva u pripremi programa kojim će se utjeloviti koncept živuće povijesti, oživjeti legenda o trnoplesarima na autentičnim lokacijama s naglaskom na interakciju s publikom, te imate iskustvo u provođenju kulturno-doživljajnih turističkih proizvoda, pozivamo Vas da, najkasnije do 10. travnja 2018. godine, prijavite svoje projekte na e-mail adrese:  martina.bilic@pican.hr i elis.bacac@pican.hr slanjem ispunjene prijavnice koju možete preuzeti ovdje:  PRIJAVNICA