Građanska inicijativa ‘Zaštitimo Slap Sopot’ u petak, 6. svibnja 2016. s početkom u 19:30 sati u Pićnu, organizira javnu tribinu za mještane i sve zainteresirane na temu ‘Protiv izgradnje retencija Tupaljski potok na Slapu Sopot, Pedrovici i Grobniku’.

Na tribini će govoriti koordinatorica Inicijative – Tina Širol koja će mještanima nastojat predstaviti potencijalne opasnosti izgradnje planiranih retencija. Negodovanje su brojni mještani već iskazali, kako u okolici Slapa Sopot, tako i na Grobniku i u Pedrovici.

Tribini će prisustvovati i predstavnici Općina Pićan i Gračišće koji će također iskazati svoj stav i korake koje su do sada poduzeli protiv ovih projekata. Poziv za tribine uputit će se i Hrvatskim vodama i Istarskoj županiji.

Protiv plana Hrvatskih voda za izgradnju retencije Tupaljski potok na Slapu Sopot, članovi Inicijative i brojni volonteri, u proteklih su mjesec dana prikupili preko 5.700 potpisa, a boriti će se i protiv najavljenih retencija u Grobniku i Pedrovici, na područjima Općine Pićan.

Retencija na Slapu Sopot je planirana na području Općine Gračišće, dok je sam Slap Sopot na području Općine Pićan. Obje općine su sa širim područjem Slapa Sopot smještene u Zaštićeni prirodni krajobraz Gračišće – Pićan, u sklopu Natura Histrice.

Protiv najavljene retencije na Slapu Sopot su obje općine i predstavnici vlasti dviju općina, dok su iz Općine Pićan najavili i borbu protiv retencija u Pedrovici i na Grobniku. Kad bi se retencije izgradile, u sva tri slučaja voda bi prijetila kućama i obradivim površinama, dok se na Slapu Sopot gubi jedinstveno izletište i najpoznatiji istarski slap.

Svi sudionici tribine će u petak imati priliku potpisati novu peticiju – protiv izgradnje retencija Tupaljski potok u Grobniku i Pedrovici, a predstavnici tih mjesta će dobiti liste za potpise, te će u narednih tjedan dana prikupljati potpise protiv retencija na tim područjima.

Građanska inicijativa

“ZAŠTITIMO SLAP SOPOT”