TZ središnje Istre (TZSI) tijekom mjeseca srpnja i kolovoza organizirat će ljetno kino na otvorenom u svih 9 JLS koje ova TZ obuhvaća – Tinjanu, Pićnu, Sv. Petru u Šumi, Gračišću, Boljunu (Općina Lupoglav), Sv. Lovreču, Karojbi, Draguću (Općina Cerovlje) i Pazinu. Također, od četvrtka 01. srpnja 2021. počinju i besplatni obilasci Pićna i Gračišća, Pazina, Svetog Lovreča te Svetog Petra u Šumi, Tinjana i Kringe i njihovih znamenitosti, koji će se odvijati tijekom čitavog srpnja i kolovoza. Rujan je pak rezerviran za novitete – drive in kino u Tinjanu, Pazinu, Sv. Petru u Šumi i Sv. Lovreču te besplatna vođena pješačenja stazama na području Lupoglava i Cerovlja.

Besplatni razgledi odvijat će se tijekom srpnja i kolovoza na hrvatskom i engleskom jeziku u pratnji licenciranog turističkog vodiča za Istarsku županiju – svakog ponedjeljka s početkom u 18:00 sati na rasporedu će biti razgled Pićna i Gračišća. Okupljanje je u Pićnu, u parku ispred kapele sv. Roka, a nakon razgledavanja Pićna, sudionici će se vlastitim automobilima odvesti do Gračišća, gdje slijedi nastavak vođenog obilaska navedenog mjesta. Svakog utorka s početkom u 10:30 sati odvijat će se razgled Pazina, uz okupljanje na Šetalištu Pazinske gimnazije, ispred Spomen doma. Moguće je posjetiti i Muzej Grada Pazina i Etnografski muzej Istre u Pazinskom Kaštelu, uz nadoplatu od 15,00 kn po osobi. Srijedom u 18:00 sati predviđen je razgled Svetog Lovreča. Okupljanje i susret s vodičem predviđeno je na parkiralištu u Istarskoj ulici, ispred caffe bara Dom, a četvrtkom u 18:00 sati na rasporedu će biti razgled Svetog Petra u Šumi, Tinjana i Kringe. Okupljanje će biti ispred Pavlinskog samostana u Svetom Petru u Šumi, a potom će se sudionici vlastitim automobilima odvesti do Tinjana i Kringe, gdje slijedi nastavak vođenog obilaska navedenih mjesta. Rezervacija mjesta obavezna je putem kontakata turističke agencije Contineo: +385 52 621 045 ili info@contineo.com.hr.

Tijekom srpnja i kolovoza održat će se kino projekcije na otvorenom u svih 9 JLS-a koje obuhvaća TZ središnje Istre, gdje će se prilikom prve projekcije premijerno prikazati i outdoor video TZ središnje Istre, koji je snimljen u suradnji s labinskom tvrtkom Level 52. Projekcije filmova održat će se prema sljedećem rasporedu: U utorak 06. srpnja u Tinjanu ispod ladonje održat će se premijerno prikazivanje outdoor videa TZSI, nakon čega slijedi projekcija filma „Glavni kuhar“. U četvrtak 08. srpnja ispred crkvice Sv. Roka u Pićnu prikazat će se film „Rat u kući“. Film „Ljeto u Provansi“ prikazat će se 15. srpnja u Svetom Petru u Šumi, na Trgu ispred Pavlinskog samostana. U četvrtak 22. srpnja, ljetno kino gostuje na glavnom trgu u Gračišću, s filmom „Zadrži dah“. U četvrtak 29. srpnja na rasporedu je film „Ljeto u Provansi“, koji će biti prikazan na Boljunskom Kaštelu. U četvrtak 05. kolovoza u Svetom Lovreču na Trgu Placa, prikazat će se film „Rat u Kući“. U Draguću, na glavnom trgu, bit će projekcija filma „Prije ponoći“, u četvrtak 12. kolovoza. Na Školskom sportskom igralištu u Karojbi, u četvrtak 19. kolovoza održat će se projekcija filma „Hollywoodska prevara“. Posljednji datum ljetnog kina je srijeda 25. kolovoza, kada će se u Pazinu, na platou ispred Kaštela, održati projekcija filma „Mali Budo“. Sve projekcije filmova započinju u 21 sat.

Tijekom rujna, po prvi puta održat će se drive in kino na području TZ središnje Istre. U petak 10. rujna održat će se drive in kino u Tinjanu, u subotu 11. rujna u Pazinu, u petak 17. rujna u Svetom Petru u Šumi te u subotu 18. rujna u Svetom Lovreču.
Isto tako, u rujnu su predviđena besplatna vođena pješačenja stazama na području Lupoglava i Cerovlja.

I za kraj malo statistike – na području TZ središnje Istre od 01.01. do 27.06. ostvareno je 8.276 dolazaka (66% više od istog razdoblja prethodne godine) te 43.294 noćenja (72% više od lanjskog prometa). Po udjelima, kao i obično, više od polovice ukupnog broja noćenja ostvaruju gosti iz Njemačke (53%), zatim domaći gosti (21%), Austrijanci (5%), Poljaci (4%), te gosti iz Slovenije (3%). Trenutno smo na 70% turističkog prometa iz 2019. Gledano po područjima, odnosno JLS-ovima koje obuhvaća TZSI, najviše ostvarenih noćenja je u Pazinu (11.596), zatim Tinjanu (9250) te Sv. Lovreču (6859).

Svi programi će biti organizirani i održani vodeći računa o svim mjerama i preporukama Stožera civilne zaštite – poštujući potreban razmak i sve epidemiološke mjere.

Sanja Kantaruti
direktorica TZSI
mob. 091 250 4114