http://www.civilnodrustvo-istra.hr/novosti/detaljnije/vazhna-obavijest-vezano-za-sprjechavanje-shirenja-koronavirusa-u-istarskoj

Mole se sve organizacije civilnog društva da do daljnjega obustave svoje redovne aktivnosti, okupljanja članova i sl.

Naime, unazad petnaest dana došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije na području Republike Italije, s povećanim brojem oboljelih osoba kao i smrtnih slučajeva, te nekontroliranog širenja virusa. Istarska županija teritorijalno je najbliža Republici Italiji te je uz nju vezana dnevnim kretanjima stanovništva. Upravo zbog brojnih dnevnih migracija te dolazaka vikend turista u naše krajeve, imamo vrlo vjerojatan povećani unos uzročnika virusa na području Istarske županije, koji još nije evidentiran. Sve navedeno povećava vjerojatnost pojave većeg broja oboljelih na našem području.

Istarska županija je stoga donijela konkretne mjere s ciljem smanjenja rizika daljnjeg širenja zaraze koronavirusom na području Istarske županije, a sukladno preporukama koje je donio Stožer civilne zaštite Istarske županije. Udrugama civilnog društva u Istri naloženo je zatvaranje prostora koje koriste za svoj rad i za razne manifestacije. Nalaže se žurna i neodgodiva provedba ove mjere.

Predloženom mjerom smanjuje se rizik daljnjeg širenja zaraze koronavirusom COVID-19 na području Istarske županije, a samo zajedničkim djelovanjem može se doprinijeti istom cilju. Prevencija je u ovom trenutku ključna, stoga Istarska županija moli sve da se pridržavaju i svih ostalih donesenih mjera, a koje možete pronaći na službenim web stranicama Istarske županije.

Također, poziva se šira javnost na praćenje smjernica i uputa koje se na dnevnoj bazi ažuriraju na mrežnoj stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Zaklada za poticanje partnerstva
i razvoja civilnog društva