U okviru programa WiFi4EU, s ciljem uvođenja besplatnog bežičnog interneta za građane i posjetitelje u javnim prostorima, završeno je instaliranje opreme za javni bežični Internet na području Općine Pićan. Općina Pićan prijavila se na poziv objavljen u lipnju 2020. godine putem kojeg je osigurano bespovratnih 15.000,oo € za postavljanje opreme koja će omogućavati građanima i posjetiteljima korištenje besplatnog interneta. Pristupne točke instalirane su na lokacijama: 

  • Općina centar (trg ispred zgrade Općine i unutar zgrade)
  • Centar za nematerijalnu kulturu Istre
  • Vidikovac Sv. Helene
  • trg ispred dječjeg vrtića u Pićnu
  • vidikovac Sv. Mihovila
  • sportski kompleks Tupljak.

Visokokvalitetan besplatan internet javno je dostupan svim građanima i posjetiteljima Općine Pićan na navedenim lokacijama bez ograničenja. Ovim projektom povećava se standard i kvaliteta života u Pićnu budući da je današnji način života usko vezan uz tehnologiju i komunikaciju.

Opremu je instaliralo i pristupne točke postavilo poduzeće Optima Telekom d.d. iz Zagreba, odabrano putem postupka jednostavne nabave.

Pozivamo sve građane i posjetitelje da testiraju besplatan internet na način da u svojim mobilnim uređajima, prilikom odabira dostupnih WiFi mreža odaberete “WiFi4EU”, zatim kliknite u kvadratić “I Agree with the Terms and conditions”, te kliknete na “Login”.

U okviru inicijative WiFi4EU Europska komisija želi osigurati besplatan pristup bežičnom internetu za sve građane EU u javnim prostorima. Svi građani, kako lokalni stanovnici, tako i posjetitelji, moći će koristiti internet besplatno putem WiFi pristupnih točaka na danim lokacijama. Europska komisija sufinancira postavljanje WiFi pristupnih točaka putem vaučera u vrijednosti od 15.000,00 €.